Byta oljefilter

Få fast pris på oljebyte

Hur olja systemet fungerar

Din bils motor är komplicerad stor del av din bil som driver bilen, det är många mekaniska rörliga delar i motorn mixad men elektroniska ventiler, sensorer av olika former. Just nu skall vi fokusera på de delar som badar i oljan som finner sig i din motor, det är bland annat botten av kolvar, en stor del av cylindern, vevaxeln, vevstakar, kamaxlar, ventiler etc. som badar i oljan som finner sig i motorn, som kräver mycket smörjmedel som finns i oljan, de är lagrade i glidlager och oljepumpen sprutar in oljan i högt tryck för att de skall smörjas väl.

Det finns backventiler som gör att oljan framförs till de delar som behöver smörjas, och när din motor stängs av skall den oljan inte återvända tillbaka till olja tråget och skapa ett nytt tryck när du skall till arbetet eller skolan, din motor startas på morgonen. Utan oljan är redan redo att smörja väl när den startas.

Din bils motor drivs av explosioner som bidrar till värme och sot, olja är för att smörja dessa rörliga delar i den höga värmen, soten transporteras till oljefilter huset genom oljan som innehåller partiklar, sot, och försämrad olja som fastnar i oljefiltret i oljefilter huset, oljefiltrets uppgift är att rena oljan.

Hur man byter oljefilter?

Låt motorn stå på tomgång mellan 2-3 minuter, motor oljan bör vara varm när innan den töms. Bilen skall lyftas från mark höjd. Ta fram alla verktyg som behövs för ett oljebyte, skiftnyckel för oljeplugget, ficklampa för att hitta rätt, ny olja, uppsamlingskärl för spillolja, tidningar för splitter för att hålla golvet rent samt ett verktyg för oljefiltret.

Stäng av motorn på din bil, lossa oljelocket och dra upp oljestickan, du hittar oljelocket på din bil i toppen av motorns övredel, kolla bilens handbok om du känner dig osäker, att ta bort locket underlättar tömningen av motoroljan. När du lyft upp bilen finner du ett oljetråg eller skål i den undredelen av motorn, där hittar du oljeplugget, innan du lossar den skall du ställa uppsamlingskärlen som du har, sedan kan du lossa på oljeplugget, när det börjar droppa då är oljan tömd.

Under tiden oljan töms på din bil, skall du hitta oljefiltret som sitter i motorn, oljefiltret befinner sig i olika platser på olika bilar och motorer se till var den finns i din bil, kolla i bilens handbok för att hitta oljefiltret eller den snabba vägen Youtube. För att veta hur den ser ut, plocka fram de nya filtret som du köpt till bilen och de kan vara en ide för att veta hur filtret ser ut underlättar för dig.

Få fast pris på oljebyte

Var noggrann med uppsamlinskärlen är fortfarande på plats, den behövs eftersom att när du lossar på oljefilter kommer din motor att tappa mer olja som ligger kvar i oljefilter kanalerna. Lossa på bilens oljefilter så fort du fångat den. Vrid filtret moturs för att få loss den, använd lossningsverktyg för ett bättre grepp oljefilter brukar sitta fast och hårt när oljefiltret blir åldrade.

På alla bilmodeller sitter det packningar på oljefilter beroende på vilken bil, modell och motor det är, de flesta bilarna har en packning, vissa bilar har flera packningar speciellt på insatsfilter, se till att alla packningar bytes ut när du arbetar med bilen, i andra fall kan packningarna följa med det gamla oljefilter vissa fall kan de sitta fast på motorn, se till att du fått loss oljefilterpackningen innan du skruvar dit den nya, de kan skapa oljeläcka och motor oljetrycket är väldigt högt vid oljefiltret. Tätar det inte som det skall kan de börja läcka olja, och det är skadligt för din motor. Tappar motorn olja kan den ta skada och orsaka dyra kostnader.

Nu är det dags att montera det nya oljefiltret! Förbered oljefilter med smörjning med olja på nya filtrets packning, gummitätningen tätar bättre med olja och lossnar enklare för nästa oljebyte.

Du bör fylla upp oljefiltret med motorolja för att hålla ett fint jämnt tryck i motorn när den skall startas, så slipper du oljetrycks problem tills motorn laddar upp ett oljetryck på första starten efter ett oljebyte, det är viktigt att du fyller oljefiltret med ny olja. Det är viktigt att skruvas in rätt att den inte tar felgänga. Skruva dit filtret tills den stannar för hand utan verktyg, med insatsfilter behöver du verktyg för att dra på rätt vridmoment.

Nu återstår det bara att fylla på med motorolja i motorn och starta bilen, starta motorn och se till att oljelampan socknar annars är det ett oljetrycks problem i motorn.

Det är viktigt att vara noggrann.

Få fast pris på oljebyte

Läs mer om:

MekaExperten - Blogg

Byta oljaByta OljefilterHur man byterHur oljefilter fungeraroljebyte

Comments are disabled.

Hej, Hur kan vi hjälpa dig?