Vad gör motorolja?

Motor och motorolja

Få fast pris på oljebyte

Vilken uppgift har motoroljan?

Motorolja har många uppgifter som är viktiga för motorn, motoreffekt och andra komponenter. Förutom att smörja motorn sänker oljan fiktionen i motorns mekaniska delar. En annan uppgift är att kyla ner motorn och med hjälp av oljekylare ökar farten till att sänka motorns varma temperaturer, samt leder värmen till motorns vattenkylvätska system som påskyndar värmen till bilens kupé, så du får varm luft på kalla morgnar.

Motorolja dämpar motorljud, minskar motorvibrationer samt att den skyddar din motor från rost invändigt så länge din bil används. Motorolja innehåller mjukgörande ämnen som förlänger livslängden på gummimaterial, så de inte torkar ut, spricker och börjar läcka.

Motorolja rengör motorn, den fungerar samtidigt som ett rengörande medel i motorn och i hjälp av oljefiltret, fastnar metall partiklar, sot och andra ämnen som följer med oljans flöde. I oljans rengöringsprocess blandas oljan men överflödigt bränsle som Bensin, Diesel, Etanol till och med blandas oljan med fukt & avgaser som läcker igenom en liten mängd via kolvringar. På grund av dessa orsaker bör motoroljan och oljefilter bytas med jämna mellanrum, dessa punkter som beskrev tidigare kan påverka andra komponenter negativt i motorsystem mekaniska som elektroniska delar.

Motorolja byte intervaller lämnas av fordonstillverkaren, dessa intervaller finns i vår databas dom du kan ta del av, vill du veta när du ska byta olja på din bil eller vilken typ av service din bil behöver?

Hör av dig till oss – Vi hjälper dig gärna, kostnadsfritt!

Hur påverkar motoroljans kvalitet och funktion i motorns mekaniska delar?

Bilar som inte används regelbundet utan mesta del av tiden är stillastående, påverkar motorns oljesystem negativt, det gör att det bildas rost av vårt fuktiga klimat i motorns mekaniska delar, avlagringar och sot växer med hjälp av fukten som tänger sig in. Däremot långa motorolja bytes intervaller försämras motoroljans smörjande egenskaper, däremot ökar slitaget på motorns kedja för kamaxlarna, oljepumpskedjan, kolvringar, Vetil tätning, packningar etc. motorns livslängd förkortas och problem bildas mekaniska som elektroniska.

När motorolja kvalitet försämras som då är på grund av långa oljebytesintervaller, bildas oljeavlagringar, damm- och smutspartiklar som i sitt sätt inte klarar av motorns höga temperaturer, som börjar orsaka de klassiska ljuden som är tickande eller kackande ventiler. Det tyder på bilägaren inte varit noggrann med oljebytesintervallerna.

Få fast pris på oljebyte

Hur påverkar dålig olja din motor?

Alla motorer innehåller oljekanaler vissa kanaler är väldigt trånga och små som kräver hållbar fräsch olja, med korta intervallbyten av motorolja håller motorn sina kanaler fria från avlagringar och smuts, bildas det avlagringar och smuts är chansen stor att oljetrycket sjunker och det vill man inte.

Tillexempel ventilsystemet, där finner du hydrauliska ventillyftare som har mycket små oljekanaler, sätter det sig avlagringar och smuts i dem hydrauliska ventillyftare är chansen stor att de börjar arbeta ojämnt, det orsakar de klassiska tickande eller knackande ljudet, sedan blir det värre och motorns effekt försämras. Dessa problem kan uppstå av tjock olja också tillexempel fel olja som bilen inte klarar av, det gör en trögare cirkulation i motorns oljesystem. Dessa exempel kan kräva höga summor av reparation och på grund av det är tidkrävande reparationer där motorn måste plockas isär och repareras alternativt i värsta fall orsaka ett motorhaveri.

Klicka här för att få ett exakt pris för oljebyte just för din bil, välj bilmodell och boka tid redan idag!

Läs mer om:

MekaExperten - Blogg

bytagörmotormotoroljaoljaoljebyteVadvarför ska man byta motorolja?

Comments are disabled.

Hej, Hur kan vi hjälpa dig?